Longlist Europese Literatuurprijs 2017

02 maart 2017 - Prijzen en nominaties

Op 1 maart is de longlist voor de Europese Literatuurprijs 2017 bekendgemaakt. Twaalf Nederlandse boekhandels hebben twintig titels geselecteerd die volgens hen tot de beste Europese romans behoren die in 2016 in Nederlandse vertaling zijn verschenen. 

De romans zijn uit elf verschillende talen vertaald. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver en € 5.000 voor de vertaler van het winnende boek. De volgende twintig titels zijn genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2017 (in alfabetische volgorde van de auteursnamen):

De shortlist wordt op 28 juni bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Spui25 in Amsterdam. Een vakjury onder voorzitterschap van Christa Widlund (schrijfster Anna Enquist) selecteert de shortlist-titels. De overige juryleden zijn Rob Gerritsen (ELP-laureaat 2016), Janna Navis (Boekhandel Dominicanen, Maastricht), Niña Weijers (auteur en recensent De Groene Amsterdammer) en Lilian Zielstra (Boekhandel Godert Walter, Groningen, en stadsdichter van Groningen).

In april en mei vertellen voor de longlist genomineerde vertalers voor een breed publiek over ‘hun’ boeken tijdens de Vertalersgeluktournee. De tournee start op woensdag 5 april in Haarlem bij Athenaeum Boekhandel (in samenwerking met boekhandel Blokker).

Over de prijs

De Europese Literatuurprijs bekroont de beste Europese roman van een nog levende auteur die in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen en wordt in 2017 voor de zevende keer uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar Zeldzame aarden van Sandro Veronesi, vertaald door Rob Gerritsen (Prometheus).

De Europese Literatuurprijs is een initiatief van Academisch-cultureel Centrum Spui25, Athenaeum Boekhandel, het Nederlands Letterenfonds en weekblad De Groene Amsterdammer, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds en de De Lancey de la Hanry Foundation.

De longlist is opgesteld door de volgende boekhandels:

Kijk voor meer info op:

www.europeseliteratuurprijs.nl

www.letterenfonds.nl