Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2020: eerbetoon, interview en juryrapporten

20 oktober 2020 - Prijzen en nominaties

De uitreiking van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2020 aan Jacques Westerhoven en Irina Michajlova kon helaas niet doorgaan. Om dit bijzondere moment toch niet ongemerkt voorbij te laten gaan, zorgde het Cultuurfonds voor een eerbetoon van Anna Enquist aan beide laureaten en een interview met hen door Ellen Deckwitz. Ook zijn de juryrapporten nu online te lezen. 

In de brief die Anna Enquist voorleest in de video, begint ze:

"Zeer gewaardeerde winnaars van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs, beste Irina en Jacques. Van harte gefeliciteerd met deze belangrijke prijs, die de vaak verwaarloosde functie van de vertaler centraal stelt. De uitgebreide juryrapporten spreken over het excellente vakmanschap dat jullie werk kenmerkt: diepgaande kennis van idioom en syntaxis van bron- en doeltaal, creatieve oplossingen voor cultuurgebonden 'onvertaalbaarheden', het vermogen om van de vertaling een autonoom kunstwerk te maken." Bekijk de hele video hierboven. 

De brief van Enquist wordt gevolgd door een digitaal interview van Ellen Deckwitz met de laureaten. 

De juryrapporten

"Na 25 jaar en bijna evenveel vertalingen van Jacques Westerhovens' hand is het hoog tijd om de carrière van deze vertaler met een oeuvreprijs te eren," opent het uitgebreide juryrapport over vertaler Japans-Nederlands Jacques Westerhoven. Lees de hele tekst hier

Over de tweede prijswinnaar, vertaler Nederlands-Russisch Irina Michajlova schrijft de jury: "Laureate Irina Michajlova's culturele ambassadeurschap reikt veel verder dan haar vertalingen: als Ruslands meest prominente neerlandica is zij hét gezicht van de Nederlandse letterkunde in haar land." De hele tekst lees je hier

Met de Martinus Nijhoff Vertaalprijs onderstreept het Prins Bernhard Cultuurfonds al sinds 1955 het belang van literair vertalen. Vanwege het lustrumjaar 2020 waarin het Prins Bernhard Cultuurfonds ook zijn tachtigjarig jubileum viert, worden twee vertalers bekroond met een prijs van € 35.000.