Martinus Nijhoff Vertaalprijs uitgereikt aan Ton Naaijkens

15 mei 2023 - Prijzen en nominaties

Donderdag 11 mei werd de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2023 uitgereikt aan Ton Naaijkens. Hij ontving de prijs voor zijn vertalingen van poëzie en proza uit het Duits. De jury prees niet alleen Naaijkens’ indrukwekkende, rijke oeuvre, maar ook zijn decennialange inzet om ‘vertaling in het cultuurleven en vooral in het hoger onderwijs een plek te geven’.

Ton Naaijkens (1953) ontving de prijs voor zijn omvangrijke oeuvre, dat meer dan 170 vertalingen omvat van zowel moderne Duitse poëzie, onder wie Elke Erb, Barbara Köhler en Friederike Mayröcker, als prozateksten van onder anderen Robert Musil en Stefan Zweig. Het vertalen van de gedichten van Paul Celan geldt als zijn levenswerk. 

Tijdens het feestelijke programma in De Duif in Amsterdam, met bijdragen van onder anderen Arnon Grunberg en Iduna Paalman, stond het belang van poëzievertalingen centraal, en van de vertalingen van Naaijkens in het bijzonder. 

'Je moet vertalen wat er staat, je moet verzinnen wat er staat, je moet vertalen wat er niet staat, je moet verzinnigen wat er staat. Achter de geciteerde slogans gaan de beste vertalers schuil. Maar een vertaler moet niets natuurlijk. Just niks. Ook niet van de auteur. Wat overeind blijft is de spanning tussen vertaling en origineel, een die telkens anders oplaait, een die ook het origineel telkens verandert. Schrijvers hebben er baat bij', zei Naaijkens in zijn dankwoord.

De jury van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2023 bestond uit Henk Pröpper (voorzitter), Marjoleine de Vos, Stella Linn, Eric Metz, Jan Willem Bos en Henri Bloemen. Kijk hier voor het volledige juryrapport. En hier voor een video over het werk van Ton Naaijkens.