Nominaties Filter Vertaalprijzen 2024 bekend

17 juni 2024 - Prijzen en nominaties

In één klap tien vertalers in de spotlights – de nominaties voor de jaarlijkse Filter Vertaalprijzen zijn bekend! Het zijn allemaal prachtboeken, voor jong en oud – en meer dan sprankelend vertaald.

Nominaties

Dit zijn de nominaties voor de Filter Vertaalprijs 2024:

- Kiki Coumans voor The Age of Destroying van Pauline Peyrade (Vleugels)
- Jan Fastenau voor Dit andere paradijs van Paul Harding (Querido)
- Rokus Hofstede voor Schoonheid op aarde van Charles-Ferdinand Ramuz (Van Oorschot)
- Liesbeth van Nes voor Het café zonder naam van Robert Seethaler (De Bezige Bij)
- Annelous Stiggelbout voor De spijker van Zhang Yueran (Prometheus)

En ook nog eens vijf nominaties voor de Filter Vertaalprijs voor kinderen- en jeugdboeken 2024:

- Lore Aertsen voor Tess Waterkers van Gregory Maguire (De Eenhoorn)
- Robbert-Jan Henkes voor Bethany en het beest. De terugkeer van het beest van Jack Meggitt-Phillips (Querido)
- Inge Piryns voor De muis die katten at van Gianni Rodari (Borgerhoff & Lamberts)
- Marie Postema voor Julia en de haai van Kiran Millwood Hargrove (Ploegsma)
- Bette Westera voor Ukkie en kleine pukkie van Lu Fraser (Querido)

De winnaars

De winnaars worden live bekendgemaakt op dinsdag 1 oktober 2024 in de Theaterzaal van de Bibliotheek aan het Neude in Utrecht tijdens het jaarlijkse ILFU, het grootste literatuurfestival van Nederland én een dagelijks online platform voor literatuur. Toegang tot de feestelijke uitreiking van de twee Filter Vertaalprijzen is gratis, reserveren kan nu via ilfu.com.

Het prijzengeld

Het prijzengeld bedraagt voor beide prijzen € 10.000 euro en wordt ter beschikking gesteld door resp. de GAU (Groep Algemene Uitgevers) en de CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). Beide organisaties geven hiermee uitdrukking aan het belang dat zij hechten aan goede vertalingen en vertalers. 
De Filter Vertaalprijzen worden uitgereikt door Stichting Filter tijdens het ILFU en is een bekroning voor de creativiteit van de vertaler bij het oplossen van vertaalproblemen die voortvloeien uit de eigen, bijzondere aard van het te vertalen werk.

De jury’s

De jury van de reguliere Filter Vertaalprijs 2024 bestaat uit Joost Baars, Jacqueline Bel, Yond Boeke, Anna Eble en Brigit Kooijman.
De jury van de Filter Vertaalprijs voor kinder- & jeugdboeken bestaat uit uit Anne van Buul, Nathifa Elshot, Enne Koens, Daan Stoffelsen en Eva Wissenburg. 
Een uitgebreide beargumentering van de nominaties is te lezen op de volgende sites: www.ilfu.com en www.tijdschrift-filter.nl.

Over ILFU

Tijdens het ILFU International Literature Festival Utrecht ontmoet je smaakmakers uit de internationale literatuur. Het festival is een avontuurlijke staalkaart van literatuur over actuele thema’s en schrijvers die het verschil maken. Dit jaar vindt ILFU plaats van 21 september t/m 5 oktober 2024, met onder meer het NK Poetry Slam, de Utrechtse Boekenmarkt,  verschillende Book Talks met internationale schrijvers, Exploring Stories met ruim 20 schrijvers over de grote thema’s van onze tijd, YALFU (Young Adult festivaldag) en als afsluiting de 41ste Nacht van de Poëzie. Bekijk het hele festivalprogramma op https://ilfu.com