Online Najaarscursussen 2020 begonnen

12 oktober 2020 - Onderwijs

De drie Online Najaarscursussen 2020 van het ELV zijn begonnen! Na een plenaire kennismakingssessie met alle cursisten en medewerkers en een openingslezing door Franco Paris, zijn de deelnemers nu binnen hun groepstraject aan de slag gegaan met (vertaal)opdrachten en online bijeenkomsten. 

Schermopname van de openingssessie in Teams: alle deelnemers houden een boek omhoog.
De kennismakingssessie: laat een boek zien dat je nu leest of dat iets vertelt over jou als vertaler of persoon.

In totaal zeventien deelnemers zijn begin oktober gestart binnen drie cursussen: literair vertalen Nederlands-Pools, non-fictie vertalen Nederlands-Engels en Professionalisering van de beginnend vertaler. Op 2 oktober trapten we af met een kennismaking, waarbij de cursisten, docenten en organisatoren zichzelf aan elkaar voorstelden. Zo kwamen we erachter dat veel vertalers van hardlopen, yoga en katten houden. Ze gaven elkaar alvast hun beste vertaaltips mee, zoals het veranderen van het lettertype van je vertaling zodat je 'm kunt nakijken alsof het een nieuwe tekst is. Ook lieten ze een boek zien dat ze nu aan het lezen zijn of iets zegt over hen als vertaler of persoon.

Op 5 oktober gaf Franco Paris een openingslezing over het vertalen van non-fictie. Deze online lezing was ook opengesteld voor andere geïnteresseerden en kon rekenen op groot publiek. Paris gaf verschillende voorbeelden van non-fictieteksten waarvan je eerder zou verwachten dat het literaire fictie was, en vroeg zich hardop af waarom het bij non-fictie gebruikelijker lijkt dan bij fictie om grote ingrepen in de tekst te doen. Ook sprak hij over het controleren van bronnen en toonde hij gevallen waarbij culturele verwijzingen aangepast moesten worden voor de nieuwe lezer in de doeltaal. De opname zal binnenkort terug te kijken zijn via deze site. 

Er volgt ook nog een openbare lezing van Kevin Absillis over hedendaagse Nederlandstalige literatuur op 30 oktober, waarvoor geïnteresseerden zich kunnen aanmelden. Je leest er hier meer over.

De komende tijd buigen de cursisten zich over verschillende tekstfragmenten en opdrachten. Zo zijn de cursisten Nederlands-Pools onder moderatie van Alicja Oczko bezig met Hotelkamerverhalen van Bas Kwakman en werkt de groep Nederlands-Engels (non-fictie) onder moderatie van Liz Waters aan Het monogame drama van Simon(e) van Saarloos. De cursisten van de Professionaliserings-cursus, die we dit jaar voor het eerst organiseren, zijn begonnen met een leesrapport als onderdeel van het portfolio waar ze gedurende de cursus aan werken.

De cursussen duren nog tot en met 30 november.

Foto van de kennismakingssessie.