Residenties voor vertalers

26 september 2019

Het Nederlands Letterenfonds biedt in 2020 verschillende residentiemogelijkheden. Een deel daarvan is interessant voor vertalers: zij kunnen een aanvraag indienen om te verblijven in het Banff Centre (Canada) of het Roland Holsthuis (Bergen, NH). Verblijven in een residentie kan een bijzondere meerwaarde bieden voor het vertalen zelf of voor het opbouwen van een internationaal netwerk.

Banff Centre

Het Nederlands Letterenfonds biedt in samenwerking met het Banff Centre jaarlijks een literair vertaler de mogelijkheid om drie weken in het International Literary Translation Centre te Canada te verblijven. De aanmelding staat open voor vertalers die tenminste één literair boek hebben gepubliceerd en in de bewuste periode (juni) aan een vertaling werken van een auteur uit Noord- of Zuid-Amerika. Alle literaire genres komen in aanmerking. Ten slotte is het ook mogelijk een joint-residency te realiseren van vertaler én auteur. Voor meer informatie over het Banff Centre: www.banffcentre.ca.

Het Banff centre hanteert zelf een deadline rond 1 februari, maar voor de bemiddeling heeft het Letterenfonds iets meer tijd nodig. Aanmelden kan voor 1 januari 2020 bij Fleur van Koppen (f.van.koppen@letterenfonds.nl). Lees hier meer.

A. Roland Holsthuis

Sinds 2002 is het voor schrijvers, dichters en literair vertalers mogelijk het A. Roland Holsthuis in Bergen (NH) gedurende een kalendermaand te huren als werkplek. Dit historische pand, het voormalige woonhuis van de dichter, wordt door het Bert Schierbeekfonds gehuurd van de Stichting A. Roland Holst Fonds. Het Bert Schierbeekfonds biedt schrijvers, dichters en literair vertalers de mogelijkheid om een maand te wonen en te werken op deze literair-historisch unieke locatie tegen een gereduceerd tarief. Van de aanvrager dient minimaal één vertaald literair werk in het Nederlands of Fries te zijn gepubliceerd bij een reguliere uitgeverij (of twee toneelstukken openbaar te zijn gemaakt door een professioneel theatergezelschap). Inschrijving voor 2020 is mogelijk tot uiterlijk 21 oktober 2019. Lees hier meer.

In 2020 is het als vertaler niet mogelijk je aan te melden voor de residentie Ledig House (New York), omdat het dit jaar de beurt is aan een schrijver. Volgend jaar komen vertalers weer in aanmerking.