Shortlist Europese Literatuurprijs 2023 bekend

15 juni 2023 - Prijzen en nominaties

De shortlist voor de Europese Literatuurprijs 2023 is tijdens een feestelijke avond in SPUI25 in Amsterdam bekendgemaakt. De vakjury onder voorzitterschap van schrijver Christine Otten selecteerde uit de longlist vier hedendaagse romans, vier prachtige vertalingen.

De vier genomineerden op de shortlist.

Juryvoorzitter Christine Otten: ‘Er is niets vrijblijvends aan de vier genomineerde romans. Alle vier ademen ze urgentie, zowel qua inhoud als vorm. Ze weerspiegelen – ieder op hun eigen manier en toon – de worstelingen, strijd en veranderingen die gaande zijn in het Europa van nu.'

De volgende titels zijn genomineerd (in alfabetische volgorde op naam van de auteur):

  • Kassa 19 van Claire-Louise Bennett, vertaald uit het Engels door Karina van Santen en Martine Vosmaer (Koppernik)
  • Oorlog en oorlog van László Krasznahorkai, vertaald uit het Hongaars door Mari Alföldy (Wereldbibliotheek)
  • Dunkelblum zwijgt van Eva Menasse, vertaald uit het Duits door Annemarie Vlaming (Atlas Contact)
  • Kijk ons dansen. Het land van de anderen deel 2 van Leïla Slimani, vertaald uit het Frans door Gertrud Maes (Nieuw Amsterdam)

Over de prijs

De Europese Literatuurprijs wordt dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt en bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Zowel de auteur als de vertaler van de winnende roman worden geëerd; de schrijver ontvangt € 10.000 en de vertaler € 5.000. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Crossing Border Festival (1-4 november 2023) in Den Haag.

De longlist werd door dertig kwaliteitsboekhandels gekozen. Een vakjury selecteert daaruit de shortlist en de winnaar. De jury bestaat uit:

  • Christine Otten (voorzitter), schrijver
  • Iduna Paalman, dichter, germanist, recensent voor De Groene Amsterdammer
  • Erik Hoekstra, namens boekhandel Broekhuis onder meer te Hengelo en Enschede
  • Jan Bouman, namens boekhandel Voorhoeve te Hilversum
  • Adri Boon, literair vertaler Spaans, bekroond met de Europese Literatuurprijs 2022

De Europese Literatuurprijs is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds, Academisch-cultureel centrum SPUI25, weekblad De Groene Amsterdammer en Athenaeum Boekhandel en wordt georganiseerd in samenwerking met Hebban en de Schrijverscentrale. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lira Fonds, De Lancey Foundation en het Nederlands Letterenfonds.

Leesclubs

Lezerscommunity Hebban.nl organiseert deze zomer vier online leesclubs rond de romans op de shortlist. Lezers kunnen zich nu inschrijven voor de eerste leesclub en maken daarbij kans op een gratis leesexemplaar. Tijdens de online leesclubs is er ook ruimte om vragen aan de vertaler van de betreffende roman te stellen.

Leesclubs in Nederland die een van de genomineerde romans bespreken kunnen daarbij de vertaler tegen het tarief van 100 euro uitnodigen. Kijk op europeseliteratuurprijs.nl onder Leesclubs.