Steunregelingen van het Nederlands Letterenfonds en de Auteursbond

14 september 2020 - Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds biedt vanwege de coronapandemie verschillende steunmaatregelen aan voor makers. Ook de Auteursbond heeft een regeling opgezet voor auteurs die door de coronacrisis problemen hebben met de voortgang van hun professionele werkzaamheden. De aanvraagrondes sluiten respectievelijk 15 november en 30 september.

Nederlands Letterenfonds

Schrijvers, vertalers en andere makers van Nederlandse of Friese literatuur wiens werk in de huidige beleidsperiode 2017-2020 direct of indirect door het Letterenfonds is ondersteund, kunnen met de regeling Van maker tot lezer (sinds 25 mei) of Van maker tot lezer, de uitbreiding (die 17 augustus online ging) een beurs van 2.500 euro ontvangen. Ook schrijvers en vertalers die in 2020 een eerder ondersteund boek publiceren kunnen een aanvraag indienen. Dit geld kunnen schrijvers of vertalers gebruiken om hun cultureel ondernemerschap te versterken of om meer lezers te bereiken.

Na publicatie van de tweede steunmaatregel, zijn binnen twee weken meer dan 200 aanvragen ontvangen; er wordt hard gewerkt aan de behandeling van deze aanvragen, de helft heeft inmiddels een positief besluit. Er is nog budget, dus aanvragen zijn nog welkom tot 15 november 2020.

Bron: Nieuwsbrief Nederlands Letterenfonds, september 2020

De Auteursbond

De Regeling Nieuwe projecten en werkbeurzen auteurs van de Auteursbond is bedoeld voor auteurs die door de coronacrisis problemen hebben met de voortgang van hun professionele werkzaamheden. Auteurs zijn alle professionele makers van teksten in de meest ruime zin van het woord, waaronder vertalers van boeken. De eerste aanvraagronde sluit op 30 september 2020.

Auteurs die in aanmerking komen voor de tijdelijke steun- en stimuleringsregelingen voor literaire schrijvers en vertalers van het Letterenfonds genaamd ‘Van maker tot lezer’ en ‘Van maker tot lezer, de uitbreiding’ kunnen geen aanvraag doen.