Tiende VAV werkcongres

27 november 2018 - Evenementen

Op zaterdag 8 december 2018 organiseert de Vlaamse Auteursvereniging met de steun van Sabam en deAuteurs haar tiende Werkcongres. In samenwerking met de Vertalersvakschool hebben ze een programma opgezet dat speciaal gericht is op de literair vertaler met als thema 'Mens durf te leven'.

Het programma van dit specifieke onderdeel ziet er als volgt uit:

Geert Kimpen - Het nieuwe uitgeven

11.00-13.00
Een coachingscollege over nieuwe manieren van uitgeven voor gevestigde maar ook beginnende vertalers die graag meer willen weten over het nieuwe uitgeven en over de nieuwe kansen die deze tijd biedt.

Pauze met lunch

13:00 – 13.45

Lidewijde Paris - Lezen en schrijver als vertaler

13.45-15.20
Een lezing over twee verwante onderwerpen. Lidewijde Paris behandelt klassiekers en onbekende, Nederlandse en vertaalde teksten, gelezen vanuit het perspectief van de vertaler. Het tweede deel van de lezing gaat over het schrijven van boekverslagen voor uitgevers.

Martin de Haan - De zichtbare vertaler

16.10-17.00
Vertalers moeten onzichtbaar zijn, luidt het adagium, maar het tegendeel kan net zo goed worden betoogd: vertalers moeten zichtbaar zijn om de marktpositie te verwerven die ze nodig hebben om hun werk goed te doen. In deze lezing aandacht voor het hoe, wat en waarom van dat mechanisme.

Nicolette Hoekmeijer - Method acting op papier

17.00-17.45
Een lezing waarin Nicolette Hoekmeijer haar vak vergelijkt met method acting, waarbij je als vertaler alle mogelijke middelen inzet om je een roman eigen te maken, in de huid te kruipen van je personages. Hoe doe je dat? En ben je daarbij als vertaler in staat je eigen identiteit af te leggen? Of neem je onvermijdelijk jezelf mee wanneer je in de huid van een ander kruipt?

Kijk hier voor het volledige programma en alle sprekers.

Praktische informatie:

Datum: zaterdag 8 december 2018, deuren: 10u15
Plaats: DE Studio, Maarschalk Gerardstraat 4, Antwerpen (aan het Mechelseplein)
Prijs: VAV-leden vragen we een kleine bijdrage in de kosten van 15 euro. Auteurs die geen VAV-lid zijn en andere mensen uit het boekenvak betalen 30 euro (bij niet-leden die zich in 2018 aansluiten wordt 15 euro in mindering gebracht). Deze bedragen worden aan de kassa met 10 euro verhoogd. De bijdrage kan gestort worden op rekeningnummer IBAN BE26 5230 8023 3829.
Inschrijven is verplicht en kan via deze link.
Let op: uw inschrijving is pas definitief wanneer we uw bijdrage ontvangen hebben. 
De lunch wordt u door VAV aangeboden.
Neem voor meer informatie contact op met Natalie Ariën.