Uitreiking Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2020

20 februari 2020 - Prijzen en nominaties

Op vrijdag 20 maart mogen, vanwege het lustrumjaar van het Prins Bernhard Cultuurfonds, twee winnaars de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2020 in ontvangst nemen: Jacques Westerhoven en Irina Michajlova. Voor de uitreiking is een feestelijk programma samengesteld met bijdragen van onder anderen Anna Enquist, Niña Weijers en de jury van de prijs.

Update: dit evenement is uitgesteld omdat SPUI25 t/m 31 maart tijdelijk gesloten is op advies van het RIVM inzake Covid-19. De uitreiking is verplaatst naar 18 september 2020.

Met de Martinus Nijhoff Vertaalprijs onderstreept het Prins Bernhard Cultuurfonds al sinds 1955 het belang van literair vertalen. Vanwege het lustrumjaar 2020 waarin het Prins Bernhard Cultuurfonds ook zijn tachtigjarig jubileum viert, worden twee vertalers bekroond met een prijs van € 35.000. Pauline Meurs, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds, zal de Martinus Nijhoff Vertaalprijs overhandigen aan Jacques Westerhoven en Irina Michajlova.

Jacques Westerhoven ontvangt de prijs voor zijn vele vertalingen uit het Japans, waaronder werk van Haruki Murakami en Junpei Gomikawa. ‘'Vertalen wat er staat’ is zeker niet het motto van Westerhoven, ook al vertaalt hij wel degelijk wat er staat, maar dan in de gepaste toonaard en met de nodige modulatie. Met zijn vertalingen, zijn nawoorden en verspreide artikelen heeft Jacques Westerhoven zowel de Japanse literaire cultuur als het Nederlandse lezerspubliek een onschatbare dienst bewezen,’ aldus de jury van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs.

Irina Michajlova ontvangt de prijs voor haar vertaaloeuvre van Nederlandse literatuur in het Russisch van onder anderen W.F. Hermans en J.M.A. Biesheuvel. ‘Met haar uitstekende kennis van het Nederlands voelt ze goed aan wanneer elementen uit onze cultuur moeten worden uitgelegd en waar er ruimte is om in plaats van standaardvertalingen te kiezen voor originele oplossingen, die altijd in overeenstemming zijn met de context en het register van de te vertalen tekst’, aldus de jury.

Juryvoorzitter Maarten Asscher presenteert deze feestelijke avond. Schrijfsters Niña Weijers en Anna Enquist brengen beide een ode aan vertalen en vertaald worden. Na afloop is er ruimte voor een feestelijke borrel. Het evenement vindt plaats in De Duif (Prinsengracht 756 te Amsterdam), van 17.00 tot 18.30. Aanmelden kan hier.

Michajlova
Westerhoven