Utrecht stelt zich kandidaat voor UNESCO City of Literature

26 januari 2017

De stad Utrecht heeft zich kandidaat gesteld voor de titel UNESCO City of Literature en vestigt daarbij ook aandacht op onderwijs en literair vertalen.

Dat heeft wethouder van cultuur Kees Diepeveen op 24 januari bekend gemaakt in het Utrechtse stadhuis. De titel wordt toegekend aan steden die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor de literatuur. Ter ondersteuning van de kandidatuur is een bidbook vervaardigd met de titel Utrecht - Stad waar je leert lezen

Utrecht beschikt over een uitgebreid netwerk van opleidingen die uitvoerig aandacht schenken aan literatuureducatie en de onderliggende voorwaarde daartoe: leren lezen en schrijven. Van de eerste kennismaking in het basisonderwijs tot de Universiteit Utrecht met de grootste Faculteit Geesteswetenschappen.

Daarnaast is Utrecht binnen Nederland een frontrunner op het gebied van literair vertalen en huisvest onder andere het Expertisecentrum Literair Vertalen (ELV) en de Stichting Filter, die onder meer Filter. Tijdschrift over vertalen publiceert en de jaarlijkse Filter Vertaalprijs (€ 10.000) uitreikt.

 

Kijk voor meer informatie op cityofliterature.nl en op cityofliterature.nl/utrecht-candidate-city-of-literature/. Op de site is ook een overzicht te vinden van verschillende Utrechtse instellingen op het gebied van onderwijs en vertalen.

bidbookcover