Veronika ter Harmsel Havlíková ontvangt Letterenfonds Vertaalprijs 2022

10 mei 2022 - Prijzen en nominaties

De Letterenfonds Vertaalprijs 2022 gaat naar Veronika ter Harmsel Havlíková. Aan de prijs is een bedrag van € 15.000 verbonden. Het Nederlands Letterenfonds bekroont hiermee Ter Harmsel Havlíková’s excellente vertalingen van belangrijke Nederlandstalige titels in het Tsjechisch, en haar cruciale rol als begeleider van nieuwe vertalers en bemiddelaar voor de Nederlandse literatuur in Tsjechië.

Collage met een foto van Veronika en diverse door haar vertaalde boeken.

Met de Letterenfonds Vertaalprijs bekroont het Nederlands Letterenfonds literair vertalers die zich zowel onderscheiden door de hoge kwaliteit van hun vertaaloeuvre als door hun inzet als ambassadeur voor een bepaald taalgebied, genre of het literair vertalen in het algemeen. In de even jaren wordt een vertaler uit het Nederlands bekroond, in de oneven jaren een vertaler in het Nederlands.

Het Letterenfonds schrijft over de winnares: "Veronika ter Harmsel Havlíková is een sleutelfiguur voor de Nederlandse literatuur in Tsjechië. Ze brengt met succes Nederlandstalige literatuur onder de aandacht van Tsjechische uitgevers; dankzij haar inspanningen verscheen werk van Jan Wolkers, Arnon Grunberg, Hafid Bouazza, Joost Zwagerman, Dimitri Verhulst en Jaap Robben in het Tsjechisch.

Daarnaast deelt zij haar indrukwekkende vakkennis met jongere collega’s, bijvoorbeeld via vertaalworkshops en mentoraten. Het vertaaloeuvre van Ter Harmsel Havlíková is zeer divers, ze vertaalde niet alleen fictie van klassieke en hedendaagse auteurs – van Jacob Israël de Haan tot Jeroen Olyslaegers en Marieke Lucas Rijneveld – maar bijvoorbeeld ook kinder- en jeugdliteratuur, beeldromans van Barbara Stok en Serge Baeken, poëzie van Mustafa Stitou en non-fictie van Eva Meijer, Alexander Münninghoff en Geert Mak."

De prijs wordt uitgereikt op vrijdag 1 juli 2022 tijdens de Literaire Vertaaldagen in Amsterdam. De jury voor de Vertaalprijs voor een vertaler uit het Nederlands werd gevormd door de afdeling buitenland van het Letterenfonds.