Vertaalengel 2017 naar boekenpanel DDWD

01 maart 2017 - Prijzen en nominaties

Manda Heddema, Arno Koek, Lenneke de Ruijter en Brecht Russchen zijn de winnaars van de Vertaalengel, de prijs voor niet-vertalers die zich inzetten voor het vertaalvak.

De vier boekhandelaren ontvangen de onderscheiding voor hun werk in het boekenpanel van De wereld draait door. De prijs wordt uitgereikt op 7 maart tijdens de jaarlijkse Vertaalslag in de Tolhuistuin in Amsterdam.

De Vertaalengel en de Vertaalduivel zijn prijzen die jaarlijks worden toegekend door de sectie Literair Vertalers van de Auteursbond. De Vertaalengel wordt uitgereikt aan een persoon of een instantie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van vertaald werk of de positie van de vertaler. Bij wijze van plaagstootje wordt de Vertaalduivel toegekend aan een persoon of instantie die meer had kunnen doen in het belang van het vertaalvak.

Hoewel er ook dit jaar wel wat kandidaten denkbaar waren voor de Vertaalduivel, besloot de jury – bestaande uit literair vertalers Hero Hokwerda, Elly Schippers en Rob van der Veer – om zich milder op te stellen dan in de voorgaande jaren en de duivel in zijn doosje te laten.

Maar over de Vertaalengel bestond geen twijfel. Deze wordt toegekend aan het boekenpanel van ‘Het boek van de maand’, een vast onderdeel van het tv-programma De wereld draait door. Het verheugt de jury dat de panelleden ertoe zijn overgegaan te vermelden door wie de aanbevolen literatuur is vertaald. Dat getuigt van waardering voor degenen die buitenlands werk met veel liefde en geduld een Nederlandse stem hebben gegeven.

De Vertaalslag is een literair evenement, georganiseerd door de SLAA en sectie Literair Vertalers van de Auteursbond, dat zich richt op de kunst van het vertalen. Het thema dit jaar is ‘Hoeiboei, onvertaalbare literatuur’. Het evenement is inmiddels uitverkocht.

Eerdere laureaten van de Vertaalengel waren Maarten Huijgen (2008), Maarten Asscher (2009), Jo Radersma (2010), Dode Dichters Almanak (2011), Dóra Károlyi (2012), Kees Holierhoek van Stichting LIRA (2013), Athenaeum Boekhandel (2014), Poetry International (2015) en Marco Kamphuis (2016). Laureaten van de  Vertaalduivel waren Charlotte Mutsaers (2008), de Turing Foundation (2010), de TROS Nieuwsshow (2011), Het Juiste Woord (2012), de Nederlandse Taalunie (2013), de redactie van ‘Boek van de maand’ van DWDD (2014), het tijdschrift Filter (2015) en opnieuw Marco Kamphuis (2016).

 

Bron: persbericht Auteursbond