Vertaalwoordenschat-app

13 december 2018

Vertaalwoordenschat is een applicatie voor tweetalige woordenboeken met Nederlands als bron- en doeltaal, ontwikkeld door het Instituut voor de Nederlandse Taal. Naast de webversie is er nu ook een Vertaalwoordenschat-app voor de smartphone beschikbaar.

Op dit moment zijn woordenboeken in het Nederlands-Nieuwgrieks en Nederlands-Portugees beschikbaar. In de toekomst zal de applicatie nog verder worden uitgebreid met andere talenparen. 

Rond de eeuwwisseling zijn er verschillende tweetalige bestanden ontwikkeld voor talen die voor de Nederlandstalige wel relevant zijn, maar op de commerciële markt niet spontaan aan bod kwamen, zoals Nederlands - Deens, Nederlands - Nieuwgrieks en Nederlands - Arabisch. Deze tweetalige bestanden zijn onder andere gebruikt om gedrukte woordenboeken van te maken. In veel gevallen verschijnt er geen herdruk meer van deze woordenboeken en is het materiaal dus niet meer publiek beschikbaar. Daarom heeft het Instituut voor de Nederlandse Taal het onlineplatform Vertaalwoordenschat ontwikkeld.

De mobiele app is momenteel nog een bètaversie, maar komt qua inhoud en functionaliteit overeen met de website. De applicatie is gratis te gebruiken, vrij van advertenties en vanaf nu te downloaden uit de Google Play Store of Apple App Store.

 

Bron: Instituut voor de Nederlandse Taal. Lees meer over de Vertaalwoordenschat