Zomercursus Literair Vertalen 2019 van start

26 augustus 2019 - Onderwijs

De Zomercursus Literair Vertalen 2019 is vandaag begonnen. In Utrecht komen deze week vertalers Duits (toneel) en Italiaans bijeen voor een intensieve cursus vertalen uit het Nederlands. De week is afgetrapt met een openbaar toegankelijke en druk bezochte lezing van David Colmer over creativiteit. 

Eens per jaar organiseert het ELV een intensieve Zomercursus Literair Vertalen. Deze cursus is gericht op vertalers uit het Nederlands in andere talen, voor één taal of een aantal talen tegelijk. In overleg met het Nederlands Letterenfonds, het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Taalunie worden de talen per jaar vastgesteld en wordt een selectie gemaakt op basis van de vraag naar literair vertalers in of uit een bepaalde taal. Dit jaar zijn dat het Duits, specifiek voor het vertalen van toneel, en het Italiaans. Tijdens de cursus komt zowel de theorie als de praktijk van het literair vertalen aan bod. De deelnemers werken gedurende de week samen aan een Collectieve Vertaling, nemen deel aan Vertaalateliers onder leiding van ervaren docenten - Franco Paris, Ira Wilhelm, Rainer Kersten en Claudia di Palermo - en volgen lezingen.

De openingslezing, die ook voor niet-deelnemers toegankelijk was, werd gegeven door literair vertaler Nederlands-Engels David Colmer en ging over creativiteit. Colmer vertelde met aanstekelijk enthousiasme over vertaalproblemen waarbij hij tot verschillende creatieve oplossingen moest komen, in fragmenten uit boeken van Annie M.G. Schmidts Minoes tot Dimitri Verhulsts Problemski Hotel, van Martinus Nijhoffs Awater tot Gerbrand Bakkers De omweg. Wat doe je met woordgrappen, lastige rijmschema's, dialecten en namen die de auteur express verkeerd geschreven heeft? Soms ligt een vondst voor het oprapen: dat noemde hij 'een cadeau van de taal', dat je alleen maar hoeft aan te nemen. Een andere keer moet je meer aanpassingen doen, woorden of zinnen vervangen of uitbreiden. Dan moet de vertaler vrijheid durven nemen. 

De Zomercursus duurt nog tot en met vrijdag 30 augustus.  

Op de foto's: opening met ELV-bestuurslid Ann Rigney (Universiteit Utrecht); de deelnemers Duits en Italiaans; de lezing van David Colmer.

zc
rigney
zc2
colmer
colmer2
colmer3