Nederlandse literatuur in (post)koloniaal perspectief
In het kader van de online cursussen 2021 organiseerde het ELV een reeks van zeven openbare lezingen. Op 26 oktober sprak Yra van Dijk over Nederlandse literatuur in (post)koloniaal perspectief.
Bekijk de video hierboven of via YouTube.
De Nederlandstalige letteren zijn lang niet zo klein als ze er op de landkaart misschien uitzien. In deze lezing verkennen we de invloed van Indische, Caribische en Zuid-Afrikaanse teksten op de literatuurgeschiedenis van de Lage Landen. Welke gemeenschappelijke kenmerken hebben zulke koloniale en postkoloniale verhalen? En hoe kunnen we ze betekenis geven in het licht van een vaak gewelddadige geschiedenis? Ook gaan we na wat de belangrijkste hedendaagse voorbeelden zijn, en of migrantenauteurs ook 'postkoloniaal' gelezen kunnen worden.
Over de spreker
Prof. dr. Yra van Dijk (1970) is modern letterkundige en gasthoogleraar aan instituut LUCAS van de Universiteit Leiden. Ze publiceert in boeken, tijdschriften en kranten over Nederlandse literatuur. Daarbij gaat het vaak over ethiek, herinnering en postkoloniale teksten. Daarnaast richt ze zich op het verband tussen Shoah-herinnering en contemporaine literatuur, in onder meer Afgrond zonder vangnet (2018), een monografie over de romans van Arnon Grunberg. In haar huidige boekproject komt de nadruk op trauma, memory-studies en media(technologie) samen: Writing the Dutch Caribbean. Media and materiality in the postcolonial Novel. (Amsterdam University Press)