Veelgestelde Vragen

Geplaatst op: 06 februari 2024

Op deze overzichtspagina zijn alle veelgestelde vragen gegroepeerd per onderwerp.

Veelgestelde vragen - Beroepsoriëntatie en opleiding
Zijn er opleidingen tot literair vertaler? Wat moet ik als literair vertaler weten en kunnen? Lees hier de antwoorden op deze en andere vragen over beroepsoriëntatie, (voor)opleidingen en het begin van een literaire vertaalcarrière.

Veelgestelde vragen - Contracten, financiën en vertaalrechten
Wat zijn royalty's? Waar moet ik op letten bij een vertaalcontract? Lees hier de antwoorden op deze en andere vragen over contracten, financiën en vertaalrechten.

Veelgestelde vragen - Hoe kom ik erachter of een bepaald boek al is vertaald?
Als je een boek tegenkomt dat je zo goed vindt dat je het graag zou willen pitchen bij een uitgeverij, is het allereerst handig om te weten of het boek niet al in je doeltaal is vertaald. Ook kan het handig zijn om te weten of een boek al in andere talen is vertaald, want voor uitgeverijen is dat soms een teken dat het boek goed in de markt ligt. Helaas bestaat er geen volledige database waarin alle vertalingen worden bijgehouden, maar er zijn wel andere manieren om te weten te komen of een boek al is vertaald.

Veelgestelde vragen - Subsidies en prijzen
Wanneer kan ik een subsidie aanvragen? Wat is een projectwerkbeurs? Welke prijzen zijn er voor literair vertalers? Lees hier de antwoorden op deze en meer vragen over subsidies, beurzen en prijzen.

Veelgestelde vragen - Vertaalopdrachten werven 
Wie zijn mijn opdrachtgevers? Hoe bouw ik een netwerk op? Hoe gaat het maken van een proefvertaling in zijn werk? Lees hier de antwoorden op deze en meer vragen over het werven van vertaalopdrachten.