ELV-lezing: 'Denken over vertalen voor vertalers' door Désirée Schyns

13 september 2021 - Evenementen

Op dinsdag 5 oktober geeft hoofddocent Vertaalwetenschap en vertaling Désirée Schyns een lezing over vertaaltheorie voor praktijkvertalers onder de titel 'Denken over vertalen voor vertalers'. Deze online lezing maakt deel uit van de Online Najaarscursussen, maar kan ook door andere belangstellenden worden gevolgd na registratie.

Dit najaar organiseert het ELV weer verschillende online cursussen. Maar liefst zeven lezingen van experts zullen niet alleen voor de toegelaten cursisten te volgen zijn, maar voor iedereen die belangstelling heeft in de besproken onderwerpen. Aangezien het ELV dit najaar zijn twintigjarig jubileum viert zijn we extra blij dat we met dit lezingenaanbod een grote groep mensen kunnen inspireren én het vertaalvak en de vertalers in de schijnwerpers kunnen zetten. 

Op 5 oktober om 10:00 uur (Nederlandse tijd) geeft hoofddocent Vertaalwetenschap en vertaling Désirée Schyns een lezing over vertaaltheorie: "In mijn lezing wil ik praktijkvertalers laten kennis maken met een aantal begrippen die in de vertaalwetenschap gangbaar zijn om het complexe fenomeen van vertalen te kenschetsen. Het gaat bijvoorbeeld om skopos, vertaalinterpretatie, equivalentie en vertaling als transformatie. Daarnaast ga ik nader in op (niet geëxpliciteerde) normen en conventies die bij de verwachting over een goede vertaling een rol spelen."

Over de spreker

Désirée Schyns is hoofddocent Vertaalwetenschap en vertaling bij de vakgroep Vertalen Tolken en Communicatie van de Universiteit Gent. In haar onderzoek richt zij zich op vertaling en getuigenis en vertaling en herinnering. Zij publiceert ook literaire vertalingen en is momenteel bezig met Gare d'Osnabrück à Jérusalem van Hélène Cixous en Les soixante-quinze feuillets et autres manuscrits inédits van Marcel Proust. 

Praktisch

De lezing duurt ongeveer een uur. De spreker zal na afloop vragen beantwoorden die tijdens de lezing ingediend kunnen worden via een Q&A-functie.

De lezing is gratis te volgen. Je kunt je via dit formulier aanmelden. Na registratie ontvang je een bevestigingsmail met daarin de link naar de lezing. De lezingen worden gegeven via Microsoft Teams. Je hebt hiervoor geen account nodig. Als toeschouwer ben je niet in beeld of te horen.

Decoratieve foto van Désirée Schyns.