Online lezing over hedendaagse Nederlandstalige literatuur door Kevin Absillis

10 september 2020 - Onderwijs

Als onderdeel van de Online Najaarscursus literair vertalen Nederlands-Pools geeft Kevin Absillis op 30 oktober een lezing over hedendaagse Nederlandstalige literatuur. Deze lezing is ook opengesteld voor andere geïnteresseerden. Meld je voor 26 oktober aan om de lezing online bij te wonen.

Van 5 oktober tot 30 november organiseert het ELV drie Online Najaarscursussen. In totaal gaan achttien deelnemers aan de slag tijdens de cursussen literair vertalen Nederlands-Pools, non-fictie vertalen Nederlands-Engels en 'Professionalisering van de beginnend vertaler'.

Op 30 oktober geeft hoofddocent moderne Nederlandstalige letterkunde en algemene literatuurweten­schap Kevin Absillis een lezing als onderdeel van de cursus literair vertalen Nederlands-Pools. Dit college spitst zich toe op de Nederlandstalige literatuur van vandaag en de context waarin die tot stand komt. Kwesties die onder meer aan bod zullen komen zijn: Wat houdt Nederlandstalige schrijvers vandaag zoal bezig, welke thema’s behandelen ze en met welke literaire technieken doen ze dit? Is er een verschil tussen Nederlandse en Vlaamse literatuur? Welke aanstormende schrijvers moet je dringend gaan lezen? Wat zijn de belangrijkste literaire bekroningen en moet je er rekening mee houden? Zijn er nog relevante literaire tijdschriften? Zo ja, welke? Welke literaire uitgeverijen doen ertoe en waarom hebben zoveel uitgevers het vandaag niet onder de markt? (NB: “het niet onder de markt hebben” = Vlaams voor "het moeilijk hebben”).  

Wil je erbij zijn? Meld je voor 26 oktober aan via literair.vertalen@uu.nl, dan sturen we je vooraf een link toe die toegang biedt tot de online lezing. De lezing begint om 10:00 en duurt ca. een uur. Het platform waarop we de lezing uitzenden moet nog bepaald worden; houd er rekening mee dat de lezing zal worden opgenomen. 

Over de spreker

Kevin Absillis (1980) is als hoofddocent moderne Nederlandstalige letterkunde en algemene literatuurweten­schap verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Onderzoeksthema's die hem tegenwoordig in beslag nemen zijn literatuur & Vlaamse natievorming, diversiteit en culturele verbeelding, en uitgeverijgeschiedenis. Hij is eveneens beheerder van het aan de Universiteit Antwerpen verbonden Hugo Clauscentrum.

In 2009 verscheen de handelseditie van zijn proefschrift: Vechten tegen de bierkaai. Over het uitgevershuis van Angèle Manteau (1932–1970). Met Katrien Jacobs redigeerde hij Van Hugo Claus tot hoelahoep. Vlaanderen in beweging, 1950–1960 (2007), met Jürgen Jaspers en Sarah van Hoof De manke usurpator. Over Verkavelingsvlaams (2012) en met Sarah Beeks, Kris Lembrechts en Georges Wildemeersch De plicht van de dichter. Hugo Claus en de politiek (2013) en met Kris Humbeeck en Janneke Weijermars De grote onleesbare. Hendrik Conscience herdacht (2016). Hij publiceert voorts geregeld in wetenschappelijke tijdschriften alsook in dag­- en weekbladen. Met Wendy Lemmens vezorgde hij in 2016 de kritische uitgave van Felix Timmermans' Pallieter en in 2018 de kritische editie van Hugo Claus' roman De verwondering