ELV-lezing: 'Een inleiding tot het vertalen van toneelteksten' door Maaike van Rijn

07 september 2021 - Evenementen

Op dinsdag 14 september geeft literair (toneel)vertaler Maaike van Rijn een introductie tot het vertalen van toneelteksten. Deze online lezing maakt deel uit van de Online Najaarscursussen, maar kan ook door andere belangstellenden worden gevolgd na registratie. 

Dit najaar organiseert het ELV weer verschillende online cursussen. Maar liefst zeven lezingen van experts zullen niet alleen voor de toegelaten cursisten te volgen zijn, maar voor iedereen die belangstelling heeft in de besproken onderwerpen. Aangezien het ELV dit najaar zijn twintigjarig jubileum viert zijn we extra blij dat we met dit lezingenaanbod een grote groep mensen kunnen inspireren én het vertaalvak en de vertalers in de schijnwerpers kunnen zetten. 

Op 14 september om 10:00 uur (Nederlandse tijd) geeft literair (toneel)vertaler Maaike van Rijn een lezing over het vertalen van toneelteksten. Wat is er bijzonder aan het vertalen van toneel? En wat moet je weten over de theaterwereld, voor en achter de schermen, als je als toneelvertaler zou willen beginnen?

Over de spreker

Maaike van Rijn studeerde Engelse en Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na het behalen van haar mastertitel werkte ze als medewerker publiciteit in de theatersector. Begin 2013 startte zij haar werkzaamheden als literair vertaler, in eerste instantie gecoacht door Tom Kleijn, met wie ze het stuk De Bosjes (Lilleskogen) van Jesper Halle uit het Noors vertaalde, in opdracht van de Theaterschool Amsterdam. Sindsdien vertaalde ze voor onder meer Schweigman&, Het Nationale Theater, TG Oostpool, Mugmetdegoudentand, Maatschappij Discordia en tg STAN. Naast drama vertaalt Van Rijn af en toe ook proza en poëzie. Daarnaast schrijft ze columns, interviews en journalistieke artikelen voor onder meer het vakblad TheaterMaker, Dutch Performing Arts, vertaaltijdschriften Filter en PLUK en literair tijdschrift Terras. Een overzicht van door haar vertaalde toneelstukken vind je hier

Praktisch

De lezing duurt ongeveer een uur. De spreker zal na afloop vragen beantwoorden die tijdens de lezing ingediend kunnen worden via een Q&A-functie.

De lezing is gratis te volgen. Je kunt je via dit formulier aanmelden. Na registratie ontvang je een bevestigingsmail met daarin de link naar de lezing. De lezingen worden gegeven via Microsoft Teams. Je hebt hiervoor geen account nodig. Als toeschouwer ben je niet in beeld of te horen.

Decoratieve foto van Maaike van Rijn.
Foto: Bart Grietens.