ELV-lezing: 'Het schrijven van vertaalkritiek' door Elies Smeyers

14 september 2021 - Evenementen

Op dinsdag 19 oktober geeft literair vertaler en vertaalwetenschapper Elies Smeyers een lezing over het schrijven van vertaalkritiek. Deze online lezing maakt deel uit van de Online Najaarscursussen, maar kan ook door andere belangstellenden worden gevolgd na registratie.

Dit najaar organiseert het ELV weer verschillende online cursussen. Maar liefst zeven lezingen van experts zullen niet alleen voor de toegelaten cursisten te volgen zijn, maar voor iedereen die belangstelling heeft in de besproken onderwerpen. Aangezien het ELV dit najaar zijn twintigjarig jubileum viert zijn we extra blij dat we met dit lezingenaanbod een grote groep mensen kunnen inspireren én het vertaalvak en de vertalers in de schijnwerpers kunnen zetten. 

Op 19 oktober om 10:00 uur (Nederlandse tijd) geeft literair vertaler en vertaalwetenschapper Elies Smeyers een lezing over vertaalkritiek. Wat is het en hoe begin je eraan? In de lezing gaan we op zoek naar een antwoord op deze vragen aan de hand van enkele inzichten uit de vertaalpraktijk en de vertaalstudies.

Over de spreker

Elies Smeyers studeerde Westerse Literatuur (KU Leuven) en Literair Vertalen (KU Leuven en Universiteit Utrecht). Ze behaalde in 2014 de Vlaamse Talentbeurs Literair vertalen en verdedigde eind 2019 haar doctoraat in de Literatuur- en Vertaalwetenschap (UCLouvain/UGent). Tegenwoordig werkt ze als universitair docent Nederlands (HEC, ULiège) en Nederlandse Cultuur (UCLouvain) en als redactielid bij Filter: tijdschrift over vertalen.

Praktisch

De lezing duurt ongeveer een uur. De spreker zal na afloop vragen beantwoorden die tijdens de lezing ingediend kunnen worden via een Q&A-functie.

De lezing is gratis te volgen. Je kunt je via dit formulier aanmelden. Na registratie ontvang je een bevestigingsmail met daarin de link naar de lezing. De lezingen worden gegeven via Microsoft Teams. Je hebt hiervoor geen account nodig. Als toeschouwer ben je niet in beeld of te horen.

Decoratieve foto van Elies Smeyers.