ELV-lezing: 'Nederlandse literatuur in (post)koloniaal perspectief' door Yra van Dijk

14 september 2021 - Evenementen

Op dinsdag 26 oktober geeft modern letterkundige Yra van Dijk een lezing over Nederlandse literatuur in (post)koloniaal perspectief. Deze online lezing maakt deel uit van de Online Najaarscursussen, maar kan ook door andere belangstellenden worden gevolgd na registratie.

Dit najaar organiseert het ELV weer verschillende online cursussen. Maar liefst zeven lezingen van experts zullen niet alleen voor de toegelaten cursisten te volgen zijn, maar voor iedereen die belangstelling heeft in de besproken onderwerpen. Aangezien het ELV dit najaar zijn twintigjarig jubileum viert zijn we extra blij dat we met dit lezingenaanbod een grote groep mensen kunnen inspireren én het vertaalvak en de vertalers in de schijnwerpers kunnen zetten. 

Op 26 oktober om 10:00 uur geeft modern letterkundige Yra van Dijk een lezing over Nederlandse literatuur in (post)koloniaal perspectief. De Nederlandstalige letteren zijn lang niet zo klein als ze er op de landkaart misschien uitzien. In deze lezing verkennen we de invloed van Indische, Caribische en Zuid-Afrikaanse teksten op de literatuurgeschiedenis van de Lage Landen. Welke gemeenschappelijke kenmerken hebben zulke koloniale en postkoloniale verhalen? En hoe kunnen we ze betekenis geven in het licht van een vaak gewelddadige geschiedenis? Ook gaan we na wat de belangrijkste hedendaagse voorbeelden zijn, en of migrantenauteurs ook 'postkoloniaal' gelezen kunnen worden.

Over de spreker

Prof. dr. Yra van Dijk (1970) is modern letterkundige en gasthoogleraar aan instituut LUCAS van de Universiteit Leiden. Ze publiceert in boeken, tijdschriften en kranten over Nederlandse literatuur. Daarbij gaat het vaak over ethiek, herinnering en postkoloniale teksten. Daarnaast richt ze zich op het verband tussen Shoah-herinnering en contemporaine literatuur, in onder meer Afgrond zonder vangnet (2018), een monografie over de romans van Arnon Grunberg. In haar huidige boekproject komt de nadruk op trauma, memory-studies en media(technologie) samen: Writing the Dutch Caribbean. Media and materiality in the postcolonial Novel. (Amsterdam University Press)

Praktisch

De lezing duurt ongeveer een uur. De spreker zal na afloop vragen beantwoorden die tijdens de lezing ingediend kunnen worden via een Q&A-functie.

De lezing is gratis te volgen. Je kunt je via dit formulier aanmelden. Na registratie ontvang je een bevestigingsmail met daarin de link naar de lezing. De lezingen worden gegeven via Microsoft Teams. Je hebt hiervoor geen account nodig. Als toeschouwer ben je niet in beeld of te horen.

Decoratieve foto van Yra van Dijk.