In gesprek over het literair vertaalvak tijdens de Taalunie Zomercursus Nederlands 2021

10 augustus 2021 - ELV Nieuws

Afgelopen maandag gaf het ELV een online workshop tijdens de Taalunie Zomercursus Nederlands. De achttien cursisten uit het traject zakelijk en literair vertalen leerden wat er zoal komt kijken bij een loopbaan als literair vertaler uit het Nederlands en hoe het ELV beginnend vertalers daarin kan ondersteunen. 

Screenshot van de uitslag van een vraag via een online tool.
De cursisten beantwoordden verschillende vragen, zoals deze over hun beeld van een literair vertaler. Er kwamen mooie antwoorden op.

Tijdens de Taalunie Zomercursus - taal cultuur en beroep gaan studenten van buiten het Nederlandse taalgebied twee weken aan de slag binnen een zelfgekozen traject. Vanwege de coronacrisis vindt de cursus, net als vorig jaar, volledig online plaats. De studenten volgen verschillende interactieve sessies van de vaste docenten van hun traject, werken in groepjes aan een onderzoek en volgen workshops van externe sprekers. 

ELV-medewerker Anne Sluijs verzorgde net als tijdens de vorige editie de workshop 'De beroepskant van het literair vertalen', met als gast literair vertaler Nederlands-Pools Olga Niziołek. De cursisten kregen informatie over zaken waar je aan zou moeten denken als je literair vertaler wil worden, organisaties waarbij je terecht kunt en het aanbod van het ELV.

Vanuit haar ervaring als beginnend literair vertaler vulde Olga met enthousiasme de informatie aan. Zo vertelde ze hoe het eigenlijk is om veel alleen te werken, hoe lang ze ongeveer met een boekproject bezig is en hoe ze literair vertalen combineert met zakelijk vertalen en andere activiteiten. De cursisten vroegen haar wat je kunt doen om een betere vertaler te worden, hoe ze aan opdrachten komt en wat haar moeilijkste vertaalklus was. 

De Taalunie Zomercursus Nederlands 2021 duurt nog tot 13 augustus. Via dit blog krijg je een beeld van de dagelijkse activiteiten van de verschillende trajecten. Op de website van de Taalunie Zomercursus Nederlands vind je verdere informatie over de cursus, zoals doelstellingen, programma, praktische info en het docententeam. De organisatie is in handen van het Universitair Centrum voor Talenonderwijs van de Universiteit Gent.