Jubileumperiode van start

30 september 2021 - 20 jaar ELV

Het Expertisecentrum Literair Vertalen bestaat 20 jaar. De jubileumperiode gaat vandaag, op de Dag van de Vertaler (Hiëronymusdag), van start. In verschillende activiteiten stellen we de komende tijd de zichtbaarheid van de literair vertaler centraal.

Tijdens deze jubileumperiode willen we de aandacht vestigen op de vertaler. Voor de positie van de vertaler is het van belang dat de vertaler gezien en gehoord wordt. Van 30 september tot en met 5 november (de oprichtingsdag van het ELV) organiseren we daarom verschillende activiteiten:

Online campagne Roem de vertaler

Al een aantal jaar wordt op sociale media de hashtag #NoemDeVertaler gebruikt. Daarmee wijzen mensen op het ontbreken van een vermelding van de vertaler bij het bespreken of promoten van een boek. Het ELV wil met deze campagne een stapje verder gaan. Dat de vertaler genoemd wordt als het over diens werk gaat, zou vanzelfsprekend moeten zijn. Bij gelegenheid van ons jubileum willen we mensen aanmoedigen niet alleen de vertaler te noemen, maar ook te roemen. Roem de vertaler, dus.

Lees meer

Panelgesprek over online en offline zichtbaarheid

Op maandag 25 oktober organiseren we een online panelgesprek met vertalers Edgar de Bruin, Andrea Kluitmann, Canan Marasligil en Nathalie Tabury. Zij bespreken de verschillende manieren waarop literair vertalers zichzelf zichtbaarder kunnen maken en geven voorbeelden uit hun eigen praktijk. Er is veel ruimte voor het stellen van vragen.

Lees meer

Diverse online expertlezingen

Net als vorig jaar stellen we een aantal expertlezingen, die onderdeel zijn van de Online cursussen, open voor een breed publiek. Bijzonder dit jaar is het grote aantal lezingen, namelijk maar liefst zeven. Vanwege ons twintigjarig jubileum zijn we extra blij dat we met dit lezingenaanbod een grote groep mensen kunnen inspireren én het vertaalvak en de vertalers in de schijnwerpers kunnen zetten. Je kunt nog lezingen volgen van Désirée Schyns (5 oktober), Rokus Hofstede (12 oktober), Elies Smeyers (19 oktober), Yra van Dijk (26 oktober) en afsluiter Abdelkader Benali (2 november). Die laatste zal in het kader van het jubileum een pleidooi houden voor meer zichtbaarheid van vertalers.

Lees meer

Uitbreiding en promotie Vertalersbestand

Sinds 2009 bestaat het Vertalersbestand van het ELV. Vertalers kunnen zich onder bepaalde voorwaarden aanmelden om een profiel in dit bestand te maken, zodat zij online vindbaar zijn. Inmiddels zijn meer dan 450 vertalers in en uit het Nederlands in dit bestand te vinden. Dit najaar stimuleren we vertalers om een profiel aan te maken of hun bestaande profiel te actualiseren en brengen we deze waardevolle informatiebron extra onder de aandacht bij opdrachtgevers en lezers.

Bekijk het Vertalersbestand

Decoratieve afbeelding met foto van Kris Van de Poel tegen een goudkleurige achtergrond.
Kris Van de Poel (algemeen secretaris Taalunie) luidt het ELV-jubileum in.
Campagnebeeld Roem de Vertaler. Een rij boeken tegen een zwarte achterkant met daarop de hashtag #RoemDeVertaler.
Doe mee en roem de vertaler!
Collage van de vier sprekers. V.l.n.r. Canan Marasligil, Edgar de Bruin, Nathalie Tabury en Andrea Kluitmann.
De vier panelleden. V.l.n.r. Canan Marasligil, Edgar de Bruin, Nathalie Tabury en Andrea Kluitmann.
Afbeelding met namen van alle sprekers en data van de online lezingen 2021.
Volg diverse online expertlezingen.