Europese Literatuurprijs viert jubileum met extra studentenjury

13 februari 2020 - Prijzen en nominaties

Op 7 november wordt voor de tiende keer de Europese Literatuurprijs uitgereikt. Speciaal voor deze jubileumeditie zal niet alleen de vakjury maar ook een jury bestaande uit studenten een winnaar selecteren. De prijs bekroont zowel de schrijver als de vertaler van de beste hedendaagse Europese roman die het voorgaande jaar in het Nederlands verscheen.

Om de tiende editie extra luister bij te zetten, wordt de prijs in 2020 tweemaal toegekend. Naast de reguliere jury, onder voorzitterschap van Abdelkader Benali, wordt een studentenjury benoemd, die haar eigen winnaar kiest. Beide prijzen zijn gelijk gedoteerd: de schrijver van de bekroonde roman ontvangt € 10.000, de vertaler € 5.000. De prijzen worden financieel mogelijk gemaakt door het Lira Fonds, De Lancey & De la Hanty Foundation en het Nederlands Letterenfonds. De afgelopen jaren vielen vertalers Wil Hansen, Edith KoendersPaula Stevens en Saskia van der Lingen in de prijzen.

Op maandag 16 maart wordt zowel de samenstelling van de studentenjury als de longlist voor de Europese Literatuurprijs 2020 bekendgemaakt. Voor deze jubileumeditie is Joni Zwart als coördinator aangesteld.

Lees meer op de site van de Europese Literatuurprijs.