Filter Vertaalprijs 2021 naar Bas Belleman

26 april 2021 - Prijzen en nominaties

De Filter Vertaalprijs 2021 is op vrijdag 23 april toegekend aan Bas Belleman voor zijn vertaling Shakespeares sonnetten, een verzameling van 154 sonnetten die is verschenen bij Athenaeum – Polak & Van Gennep. De jury noemt Bellemans vertaling 'een toonbeeld van vertalersmoed'.

Uit het juryrapport: 'In Shakespeares sonnetten laat Bas Belleman zien waarom William Shakespeare de grootste dichter aller tijden is. Deze 154 sonnetten zijn nooit meer overtroffen: ze zijn vulgair en diepzinnig, duister en kraakhelder, vol van liefde en seks, kolkend van wanhoop en waanzin. Ze lezen als bekentenissen, maar ook als radicale experimenten. De vertalingen zijn letterlijk waar het kan en vrij waar het moet. De uitgebreide aantekeningen onthullen in ieder sonnet subtiliteiten en dubbelzinnigheden: de vruchten van tien jaar lezen en vertalen. Deze tweetalige editie bevat ook het verhalende gedicht "A Lover’s Complaint", dat in eerdere vertalingen vrijwel nooit werd opgenomen: een prachtig gedicht over een vrouw die werd verleid en haar hart voelde breken.'

De winnaar van de Filter Vertaalprijs werd ook dit jaar op Wereldboekendag (23 april) bekendgemaakt. Dat gebeurde online, op YouTube en Facebook. De uitreiking werd mede mogelijk gemaakt door het Lirafonds. De Filter Vertaalprijs wordt toegekend door Stichting Filter. Het prijzengeld bedroeg dit jaar €6000 en werd ter beschikking gesteld door Atlas Contact, Lebowski, Wereldbibliotheek, AFdH, Koppernik, Meridiaan Uitgevers, Singel Uitgeverijen en Van Oorschot.

De jury van de Filter Vertaalprijs 2021 bestond uit Jacqueline Hulst, Hans Kloos, Emilia Menkveld, Jaap Scholten en Ivo Smits.

De andere genomineerden waren:

  • Floor Borsboom voor Aan de lopende band van Joseph Ponthus (De Arbeiderspers)
  • Jan Willem Reitsma voor Duizend manen van Sebastian Barry (Querido)
  • Froukje Slofstra voor Romans van Ivan Toergenjev (Van Oorschot)
  • Michaël Stoker voor Kroniek van een leven dat voorbijgaat van Fernando Pessoa (Van Oorschot)

Meer informatie over de uitreiking is te vinden op de website van Filter.

Vertaler Jacqueline Hulst zit aan tafel met naast haar de vijf genomineerde vertalingen en kijkt in de camera. Achter haar staat een boekenkast gevuld met boeken.
Jacqueline Hulst leest het juryrapport voor de Filter Vertaalprijs 2021 voor.