Nieuws | Prijzen en nominaties

 • Annemarie Raas ontvangt Finse Staatsprijs voor buitenlandse vertalers

  08 oktober 2020 - Prijzen en nominaties

  Op 6 oktober heeft de Finse minister van wetenschap en cultuur de Staatsprijs voor Buitenlandse Vertalers toegekend aan vertaler Fins-Nederlands Annemarie Raas. De prijs is goed voor €15.000 en werd dit jaar voor de 45e keer uitgereikt. Raas is de eerste vertaler in het Nederlands die de prijs ontvangt.

 • Ran HaCohen ontvangt Letterenfonds Vertaalprijs 2020

  30 september 2020 - Prijzen en nominaties

  De Letterenfonds Vertaalprijs 2020 gaat naar Ran HaCohen. Aan de prijs is een bedrag van € 15.000 verbonden. Het fonds bekroont hiermee HaCohens excellente vertalingen van zowel klassieke als contemporaine fictie in het Hebreeuws. En zijn belangrijke rol als bemiddelaar voor de Nederlandse literatuur in Israël. Zo kwam er dankzij hem een Hebreeuwse editie van Max Havelaar van Multatuli.

 • Prix des Phares du Nord naar Arlette Ounanian

  24 september 2020 - Prijzen en nominaties

  De Prix des Phares du Nord is toegekend aan Arlette Ounanian voor Ton histoire. Mon histoire, haar vertaling van Jij zegt het van Connie Palmen. Met deze prijs, waaraan een bedrag van 5.000 euro is verbonden, bekroont het Nederlands Letterenfonds eens in de twee jaar de beste Franse vertaling van een belangrijk Nederlandstalig werk.

 • Europese Literatuurprijs 2020 naar ‘Meer dan een broer’ en ‘Lente’

  15 september 2020 - Prijzen en nominaties

  De Europese Literatuurprijs viert haar tienjarig bestaan met twee bekroningen: Meer dan een broer van David Diop en vertaler Martine Woudt is door de studentenjury geselecteerd als winnaar van de Europese Literatuurprijs 2020. De vakjury bekroont Lente van Ali Smith, het derde deel van haar ‘seizoenskwartet’ dat is vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer.

 • Vertaling De avond is ongemak wint International Booker Prize

  27 augustus 2020 - Prijzen en nominaties

  Gisteravond wonnen Marieke Lucas Rijneveld en Michele Hutchison de International Booker Prize voor The Discomfort of Evening. Daarmee zijn ze het eerste duo dat deze prestigieuze bekroning in ontvangst mogen nemen voor een vertaling uit het Nederlands.

 • Vertaling 'De rechtvaardigen' door Claudia Cozzi bekroond met Premio Tribùk dei Librai

  13 augustus 2020 - Prijzen en nominaties

  De Italiaanse vertaling door Claudia Cozzi van De rechtvaardigen (I giusti, Iperborea) van Jan Brokken is bekroond met de Premio Tribùk dei Librai. Met deze boekhandelsprijs, waaraan 105 boekhandelaren meededen, wil de Italiaanse brancheorganisatie Tribùk de belangrijke rol benadrukken die boekhandels spelen als culturele bemiddelaars.

 • Shortlists Europese Literatuurprijs 2020 bekend

  Tijdens een livestream vanuit SPUI25 zijn de shortlists van de Europese Literatuurprijs 2020 bekendgemaakt: één van de vakjury, en vanwege de jubileumeditie voor het eerst ook één door een studentenjury. Negen vertalers maken met de door hen vertaalde romans nog kans op de prijs, die op 7 november zal worden uitgereikt.

 • Ina Rilke en David McKay op shortlist Oxford-Weidenfeld Prize

  Ina Rilke en David McKay staan met hun Engelse vertaling van Multatuli's Max Havelaar op de shortlist van de Oxford-Weidenfeld Prize. De prijs bekroont jaarlijks een literaire vertaling van een boek uit een Europese taal in het Engels.

 • Filter Vertaalprijs 2020 voor Henny Corver

  29 april 2020 - Prijzen en nominaties

  De Filter Vertaalprijs ter waarde van € 6.000 werd dit jaar online, maar daarom niet minder feestelijk, uitgereikt aan Henny Corver voor haar vertaling Pelgrim langs Tinker Creek van Annie Dillard.  

 • Vertalersgeluktournee - de online editie

  08 april 2020 - Prijzen en nominaties

  Twintig hedendaagse Europese romans in Nederlandse vertaling zijn genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2020. Volg de weg van deze boeken van hun oorspronkelijke taal naar het Nederlands vanaf nu in de online editie van de Vertalersgeluktournee. Iedere woensdag, klokslag 12.00 wordt de komende weken een nieuwe lezing gepubliceerd.