Nieuws | Prijzen en nominaties

 • Veronika ter Harmsel Havlíková ontvangt Letterenfonds Vertaalprijs 2022

  De Letterenfonds Vertaalprijs 2022 gaat naar Veronika ter Harmsel Havlíková. Aan de prijs is een bedrag van € 15.000 verbonden. Het Nederlands Letterenfonds bekroont hiermee Ter Harmsel Havlíková’s excellente vertalingen van belangrijke Nederlandstalige titels in het Tsjechisch, en haar cruciale rol als begeleider van nieuwe vertalers en bemiddelaar voor de Nederlandse literatuur in Tsjechië.

 • Woensdag Vertalersgelukdag

  12 april 2022 - Prijzen en nominaties

  Twintig titels vertaald uit elf talen en afkomstig uit dertien landen maken kans op de Europese Literatuurprijs 2022. Tot aan de bekendmaking van de shortlist, eind juni, publiceert het Nederlands Letterenfonds iedere woensdag een verhaal van een van de longlist-vertalers over haar of zijn genomineerde vertaling.

 • Longlist Europese Literatuurprijs 2022 bekend

  14 maart 2022 - Prijzen en nominaties

  Twintig titels vertaald uit elf talen maken kans op de Europese Literatuurprijs 2022. De prijs bekroont zowel auteur als vertaler(s) van het beste hedendaagse Europese literaire fictiewerk dat in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen.

 • Winnaars Thérèse Cornips Stipendium 2022 bekend

  08 maart 2022 - Prijzen en nominaties

  De winnaars van het Thérèse Cornips Stipendium 2022 zijn bekend. Literair tijdschrift SKUT, Sebastian Roth, de Marcel Proust Vereniging, Katrien Vandenberghe en Stichting Feest der Poëzie vallen dit jaar in de prijzen. Zij ontvangen ieder een geldbedrag voor het verder verwezenlijken van hun plannen op literair gebied.

 • Vondel Translation Prize 2021 naar David Doherty

  14 februari 2022 - Prijzen en nominaties

  De Vondel Translation Prize 2021 is uitgereikt aan David Doherty voor Summer Brother, zijn vertaling van Zomervacht van Jaap Robben. Tijdens een online ceremonie van The Society of Authors ontving Doherty het prijzengeld van € 5.000 en de lof van de jury, die zijn vertaling selecteerde uit de rijke oogst van twee jaar.

 • Elly Jaffé Prijs 2021 naar Marthe Elzinga

  03 januari 2022 - Prijzen en nominaties

  De Dr. Elly Jaffé Prijs is in 2021 toegekend aan Marthe Elzinga voor met name het in 2020 verschenen Het drinkgelag – een trilogie van de dorst van René Daumal en haar vertalingen van Patrick Modiano. Het Dr. Elly Jaffé Stipendium is toegekend aan Sanne van der Meij.

 • Aanvragen Thérèse Cornips Stipendium

  30 november 2021 - Prijzen en nominaties

  De vertaalster Thérèse Cornips (1926-2016) bepaalde in haar testament dat haar nagelaten vermogen gebruikt moest worden om literair vertalers en/of schrijvers te steunen. Professionele schrijvers van literair werk, literair vertalers en toneelschrijvers kunnen nu een aanvraag indienen voor het Thérèse Cornips Stipendium. De deadline voor aanvragen is 31 december 2021.

 • Josephine Rijnaarts ontvangt Letterenfonds Vertaalprijs 2021

  18 oktober 2021 - Prijzen en nominaties

  De Letterenfonds Vertaalprijs 2021 gaat naar Josephine Rijnaarts, literair vertaalster Duits-Nederlands. Het Nederlands Letterenfonds bekroont hiermee zowel de hoge kwaliteit van haar vertaaloeuvre als haar inzet als literair ambassadeur. De uitreiking vindt plaats tijdens de Literaire Vertaaldagen in Amsterdam.

 • Longlist Vondel Translation Prize bekend

  07 oktober 2021 - Prijzen en nominaties

  De negen nominaties van de Vondel Translation Prize 2022 zijn bekend. Deze prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt voor de beste Engelstalige vertaling van een Nederlandstalig literair of cultuurhistorisch werk. De laureaat ontvangt € 5.000. 

 • Europese Literatuurprijs 2021 naar 'Herkomst' van Saša Stanišić

  02 september 2021 - Prijzen en nominaties

  De Europese Literatuurprijs 2021 gaat naar de roman Herkomst van de Bosnisch-Duitse schrijver Saša Stanišić in de Nederlandse vertaling van Annemarie Vlaming. De prijs, die de beste Europese roman bekroont die in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen, wordt uitgereikt op zaterdagavond 6 november tijdens het Crossing Border Festival in Den Haag.