Nieuws | Prijzen en nominaties

  • Laura Pignatti ontvangt Letterenfonds Vertaalprijs

    17 oktober 2024 - Prijzen en nominaties

    De Nederlands Letterenfonds Vertaalprijs 2024 gaat naar Laura Pignatti, de Italiaanse vertaler van onder anderen Anjet Daanje, Edward van de Vendel en Hella Haasse. De Letterenfonds Vertaalprijs is een oeuvreprijs voor literair vertalers die zich onderscheiden door zowel de hoge kwaliteit van hun vertaalwerk als door hun inzet als ambassadeur voor het literair vertalen in het algemeen. Aan de prijs is 15.000 euro verbonden. Op woensdag 11 december wordt de Letterenfonds Vertaalprijs bij SPUI25 in Amsterdam uitgereikt.

  • Tom Lanoye ontvangt de Prijs der Nederlandse Letteren

    03 oktober 2024 - Prijzen en nominaties

    De Vlaamse schrijver Tom Lanoye (Sint-Niklaas, 1958) werd gisteren in het koninklijk Paleis te Brussel bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren 2024. Tom Lanoye is de eerste Vlaamse auteur sinds 2012 (Leonard Nolens) die de Prijs der Nederlandse Letteren ontvangt.  

  • Filter Vertaalprijzen 2024 uitgereikt

    03 oktober 2024 - Prijzen en nominaties

    Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Bibliotheek Neude in Utrecht werden op 1 oktober de winnaars van de Filter Vertaalprijzen bekendgemaakt. Rokus Hofstede wint de Filter Vertaalprijs voor zijn vertaling van Charles Ferdinand Ramuz’ 'Schoonheid op aarde', Maria Postema wint de Filter Vertaalprijs voor Kinder- en jeugdboeken voor Kiran Millwood Hargraves 'Julia en de haai'.

  • Winnaar Europese Literatuurprijs 2024 bekendgemaakt

    05 september 2024 - Prijzen en nominaties

    De Europese Literatuurprijs 2024 gaat naar Empusion van Olga Tokarczuk, vertaald door Karol Lesman (uitgeverij De Geus). “Een roman als een wortelstelsel dat zich vertakt en verdiept, en almaar rijker wordt bij lezing en herlezing”, aldus de jury. Zaterdag 2 november ontvangen Tokarczuk, die eerder de Nobelprijs voor Literatuur won, en Lesman, de prijs uit handen van juryvoorzitter Niña Weijers in Kunstmuseum Den Haag tijdens festival Crossing Border.

  • Shortlist Europese Literatuurprijs bekendgemaakt

    Tijdens een bijeenkomst van SPUI25 gisteravond is de shortlist van de Europese Literatuurprijs bekendgemaakt. Vertalers Karol Lesman, Jan van der Haar, Kiki Coumans en Lette Vos zullen meedingen om de prijs die geldt voor zowel auteur als vertaler. De winnaar wordt op 4 september bekendgemaakt. Lees verder voor meer informatie.

  • Nominaties Filter Vertaalprijzen 2024 bekend

    In één klap tien vertalers in de spotlights – de nominaties voor de jaarlijkse Filter Vertaalprijzen zijn bekend! Het zijn allemaal prachtboeken, voor jong en oud – en meer dan sprankelend vertaald.

  • Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff 2024 uitgereikt

    22 april 2024 - Prijzen en nominaties

    Afgelopen donderdagavond werd de Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff 2024 uitgereikt aan vertaler Paula Stevens. Stevens ontving de vertaalprijs voor haar vertalingen uit het Noors. ‘Omvangrijk, divers, en vooral telkens weer van hoge kwaliteit. Het werk van een geleerde taalverliefde. Daarnaast is ze een bijzondere pleitbezorger van eminente Noorse auteurs in de Nederlandse taal,’ aldus de jury. Aan de Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff is een bedrag van 50.000 euro verbonden. 

  • Uitreiking Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff

    09 april 2024 - Prijzen en nominaties

    Op donderdagavond 18 april reikt het Cultuurfonds de Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff uit aan Paula Stevens. Zij krijgt dit jaar deze prijs voor haar omvangrijke en boeiende oeuvre van literaire vertalingen uit het Noors. Bij deze is eenieder uitgenodigd om dit heuglijke moment bij te wonen. De uitreiking heeft plaats in Felix Meritis te Amsterdam. Lees verder voor meer informatie en aanmelding.

  • Uitreiking Else Otten Übersetzerpreis 2023

    08 april 2024 - Prijzen en nominaties

    Op de Leipziger Buchmesse ontvingen vertalers Christina Siever en Simone Schroth de Else Otte Übersetzerpreis 2023. De prijs voor de beste Duitse vertaling van een Nederlandstalig literair werk wordt eenmaal in de drie jaar uitgereikt door het Nederlands Letterenfonds.

  • Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff 2024 naar Paula Stevens

    19 maart 2024 - Prijzen en nominaties

    Dit jaar gaat de grootste vertaalprijs van Europa, de Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff, naar literair vertaler Paula Stevens. De uitreiking vindt plaats op donderdag 18 april in Felix Meritis te Amsterdam, in samenwerking met De Nieuwe Liefde.