Nieuws | Prijzen en nominaties

 • Nominaties Filter Vertaalprijzen 2024 bekend

  In één klap tien vertalers in de spotlights – de nominaties voor de jaarlijkse Filter Vertaalprijzen zijn bekend! Het zijn allemaal prachtboeken, voor jong en oud – en meer dan sprankelend vertaald.

 • Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff 2024 uitgereikt

  22 april 2024 - Prijzen en nominaties

  Afgelopen donderdagavond werd de Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff 2024 uitgereikt aan vertaler Paula Stevens. Stevens ontving de vertaalprijs voor haar vertalingen uit het Noors. ‘Omvangrijk, divers, en vooral telkens weer van hoge kwaliteit. Het werk van een geleerde taalverliefde. Daarnaast is ze een bijzondere pleitbezorger van eminente Noorse auteurs in de Nederlandse taal,’ aldus de jury. Aan de Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff is een bedrag van 50.000 euro verbonden. 

 • Uitreiking Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff

  09 april 2024 - Prijzen en nominaties

  Op donderdagavond 18 april reikt het Cultuurfonds de Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff uit aan Paula Stevens. Zij krijgt dit jaar deze prijs voor haar omvangrijke en boeiende oeuvre van literaire vertalingen uit het Noors. Bij deze is eenieder uitgenodigd om dit heuglijke moment bij te wonen. De uitreiking heeft plaats in Felix Meritis te Amsterdam. Lees verder voor meer informatie en aanmelding.

 • Uitreiking Else Otten Übersetzerpreis 2023

  08 april 2024 - Prijzen en nominaties

  Op de Leipziger Buchmesse ontvingen vertalers Christina Siever en Simone Schroth de Else Otte Übersetzerpreis 2023. De prijs voor de beste Duitse vertaling van een Nederlandstalig literair werk wordt eenmaal in de drie jaar uitgereikt door het Nederlands Letterenfonds.

 • Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff 2024 naar Paula Stevens

  19 maart 2024 - Prijzen en nominaties

  Dit jaar gaat de grootste vertaalprijs van Europa, de Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff, naar literair vertaler Paula Stevens. De uitreiking vindt plaats op donderdag 18 april in Felix Meritis te Amsterdam, in samenwerking met De Nieuwe Liefde.

 • Else Otten Übersetzerpreis 2023 voor Simone Schroth en Christina Siever

  18 januari 2024 - Prijzen en nominaties

  De driejaarlijkse Else Otten Übersetzerpreis gaat naar de vertaalsters Simone Schroth en Christina Siever voor Ich will die Chronistin dieser Zeit werden. Sämtliche Tagebücher und Briefe. 1941-1943 van Etty Hillesum (uitgegeven in maart 2023 door C.H. Beck Verlag). De prijs wordt op zaterdag 23 maart aan de vertaalsters uitgereikt op de Leipziger Buchmesse.

 • Unieke erepenningen uitgereikt aan drie Nederlandse vertalers van kinderboeken

  13 november 2023 - Prijzen en nominaties

  De recente uitreiking van de Filter Vertaalprijs Kinder- en jeugdboeken was voor de CPNB (Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek) aanleiding om ook vertalers van oudere kinderklassiekers in het zonnetje te zetten en een podcastserie te maken.

 • Europese Literatuurprijs 2023 uitgereikt tijdens Crossing Border

  06 november 2023 - Prijzen en nominaties

  Tijdens een feestelijke bijeenkomst gedurende Crossing Border werd in Theater aan het Spui (Den Haag) afgelopen zaterdag 4 november de Europese Literatuurprijs 2023 uitgereikt. De prijs ging deze editie naar de roman Kassa 19, van auteur Claire-Louise Bennett, in vertaling van Karina van Santen en Martine Vosmaer. Zowel auteur en vertalers namen de prijs in ontvangst, waarna ze vol lof werden toegesproken door juryvoorzitter Christine Otten. 

 • Filter Vertaalprijzen 2023 uitgereikt

  05 oktober 2023 - Prijzen en nominaties

  Dinsdagavond 3 oktober 2023 zijn de Filter Vertaalprijzen uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst georganiseerd door ILFU in TivoliVredenburg, Utrecht. Lees verder voor de winnaars.

 • Barbara de Lange ontvangt Letterenfonds Vertaalprijs 2023

  02 oktober 2023 - Prijzen en nominaties

  De Letterenfonds Vertaalprijs 2023 gaat naar Barbara de Lange, literair vertaalster Engels-Nederlands. Hiermee wordt niet alleen de hoge kwaliteit van haar vertaaloeuvre maar ook haar inzet als literair ambassadeur bekroond. Aan de prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden. De uitreiking vindt plaats op 8 december tijdens de Literaire Vertaaldagen in de Rode Hoed in Amsterdam.