Nieuw dossier in de Kennisbank: de financiële positie van vertalers

19 augustus 2021 - Kennisbank

De Kennisbank van het ELV bevat een nieuw dossier dat inzicht biedt in de financiële positie van vertalers in Nederland en Vlaanderen. Het dossier brengt de resultaten van verschillende onderzoeken naar het inkomen van de vertaler samen. Ook bevat het een overzicht van de media-aandacht die er door de jaren heen geweest is voor dit onderwerp.

Decoratieve afbeelding van een poppetje dat een krant leest op een stapel euromunten.

Dat literair vertalers doorgaans weinig verdienen is bekend. Maar wat is de financiële positie van vertalers precies, waaruit bestaan de inkomsten van vertalers en in hoeverre is er in de media aandacht voor de geringe financiële waardering? Met dit dossier, dat werd samengesteld door literair vertaler Annemart Pilon, hopen we antwoord te geven op deze vragen. We willen hiermee inzicht bieden in de inkomenspositie van vertalers en de ontwikkelingen van de laatste twintig jaar.

Het dossier is tot stand gekomen in het verlengde van het vertaalpleidooi verTALEN voor de toekomst (2019), waarin de kwetsbare financiële positie van vertalers wordt gepresenteerd als een van de bedreigingen van een bloeiende vertaalcultuur in Nederland en Vlaanderen. Met name voor deze bedreiging is de afgelopen tijd regelmatig media-aandacht geweest, onder meer door Pilon zelf dit jaar in NRC ('Ik kan mijn werk niet betalen').

Naar het dossier

De pagina Dossier: de financiële positie van vertalers in Nederland en Vlaanderen vormt de startpagina van het dossier. Wie meer wil weten kan vervolgens verder klikken via de links op de startpagina. Of ga hier meteen naar één van de onderdelen:

Over de Kennisbank

In de Kennisbank van het ELV vind je een grote hoeveelheid informatie op het gebied van literair vertalen: artikelen, weblectures, overzichten, woordenboeken, naslagwerken, veelgestelde vragen en links naar andere sites. De inhoud van de Kennisbank kan door de bezoeker worden gebruikt als (zelf)studiemateriaal, om zich te verdiepen in de beroepspraktijk of bij de invulling van curricula, workshops en cursussen.