Toegekende ontwikkelingstrajecten - maart 2022

15 september 2022

In 2014 is het ELV samen met het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen gestart met het toekennen van ontwikkelingstrajecten. Er zijn twee aanvraagrondes per jaar. In de ronde van maart 2022 werd het maximale aantal van zes aanvragen gehonoreerd. In totaal werden er 26 aanvragen ingediend. Aanvragen voor de volgende ronde kunnen ingediend worden tot 1 maart 2023.

Ontwikkelingstrajecten worden aangeboden aan getalenteerde beginnende vertalers die net de stap nog moeten maken naar het verwerven van opdrachten (met een modelcontract). In het kader van het ontwikkelingstraject werken deze vertalers onder begeleiding van een mentor, een ervaren vertaler, aan de vertaling van een zelfgekozen tekst, met als beoogd resultaat een publicatie in een literair tijdschrift of publicatie van het gekozen boek. Het ontwikkelingstraject is goed voor maximaal 25 uur begeleiding.

Dit voorjaar zijn de volgende projecten gestart:

  • Erika Winkler werkt onder begeleiding van Orsolya Varga aan De pater en de filosoof. De redding van het Husserl-archief van Toon Horsten (uit het Nederlands, in het Hongaars)
  • Rasa Mikalauskaite werkt onder begeleiding van Aušra Gudavičūtė aan Lijmen/Het been van Willem Elsschot (uit het Nederlands, in het Litouws)
  • Paula van Rooijen werkt onder begeleiding van Lisette Graswinckel aan The Death of Vivek Oji van Akwake Emezi (uit het Engels, in het Nederlands)
  • Eveline Mineur werkt onder begeleiding van Katelijne De Vuyst aan Κάτι θα γίνει, θα δεις van Christos Ikonomou (uit het Grieks, in het Nederlands)
  • Roebi Heinst en Jan Moens werken onder begeleiding van Elbrich Fennema aan mori no oku no ochakai he van Akiko Miyakoshi (uit het Japans, in het Nederlands)
  • Natasja le Roux werkt onder begeleiding van Dorien de Vries aan Hy kom met die skoenlappers, ’n Elegie aan verlore liefde van Valda Jansen (uit het Afrikaans, in het Nederlands)

Aanvragen voor de volgende ronde kunnen ingediend worden tot 1 maart 2023. Lees hier meer over het aanvragen van een ontwikkelingstraject.