Vraag uiterlijk 1 september een ontwikkelingsbeurs aan

01 augustus 2019 - ELV Nieuws

Getalenteerde beginnende vertalers die net de stap nog moeten maken naar het verwerven van opdrachten (met een modelcontract) kunnen bij het ELV een ontwikkelingsbeurs aanvragen. Met een ontwikkelingsbeurs werk je onder begeleiding van een ervaren vertaler aan de vertaling van een zelfgekozen tekst, met als beoogd resultaat een publicatie in een literair tijdschrift of publicatie van het gekozen boek. Aanvragen voor de eerstvolgende ronde kunnen worden ingediend tot en met 1 september 2019. 

In 2014 is het ELV samen met het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren gestart met het toekennen van ontwikkelingsbeurzen. De regeling is bestemd voor veelbelovende literair vertalers die bij voorkeur een opleiding hebben gevolgd. De ontwikkelingsbeurzen bieden talentvolle vertalers, voor wie de stap vanuit de opleiding naar een boekvertaling met modelcontract nog te groot is, de kans om zich onder begeleiding van een ervaren collega verder te ontwikkelen. Hiermee worden hun kansen op toegang tot de uitgeversmarkt vergroot. De ontwikkelingsbeurs is goed voor maximaal 25 uur begeleiding van een ervaren vertaler, aan wie het geldbedrag in zijn geheel ten goede komt.

Lees hier meer over de voorwaarden en aanvraagprocedure.

Individuele begeleiding

Het ELV biedt individuele begeleiding voor literair vertalers gedurende elk stadium van hun carrière. Naast de ontwikkelingsbeurs voor beginnende vertalers zonder vertaalopdracht, is er het mentoraat voor vertalers die aan het begin staan van hun vertaalcarrière en wél al beschikken over een modelcontract, en het coachingstraject voor meer ervaren vertalers die specifieke expertise willen inschakelen.