Nieuws | ELV Nieuws

 • Uitkomsten alumni-onderzoek 2023

  11 april 2024 - ELV Nieuws

  Vorig jaar heeft het ELV een onderzoek uitgezet onder de alumni: oud-deelnemers aan cursussen, ontwikkelingstrajecten en mentoraten. De ingevulde vragenlijsten leverden veel relevante informatie op, die onder meer zal worden gebruikt ter onderbouwing van het ELV-beleid voor de komende jaren.

 • Ambassadeurs gezocht!

  22 februari 2022 - ELV Nieuws

  Ben je docent aan een opleiding Nederlands buiten het Nederlandse taalgebied? En zou je meer aandacht aan literair vertalen willen besteden in je onderwijs? Meld je dan aan als ambassadeur voor de online module ‘Kennismaking met literair vertalen’ van het Expertisecentrum Literair Vertalen.

 • ELV Jaarverslag 2021

  11 januari 2022 - ELV Nieuws

  2021 was niet alleen het jaar waarin we opnieuw voornamelijk vanuit huis werkten. We vierden ook het 20-jarig bestaan van het ELV. Met onder andere zes succesvolle online cursussen, zeven drukbezochte online lezingen, een nieuwe online module en verschillende samenwerkingsprojecten was het een rijk jaar.

 • Negen nieuwe lezingen in de Kennisbank van het ELV

  09 december 2021 - ELV Nieuws

  In het kader van de online cursussen organiseerde het ELV dit najaar een reeks van zeven openbare lezingen. Op veler verzoek zijn deze nu opgenomen in de Kennisbank. Ook zijn de workshops die Goedele De Sterck en Alfred Schaffer gaven in het kader van de cursussen nu terug te kijken.

 • Vertalers gezocht voor een project rond verhalenbundel Bryan Washington

  18 november 2021 - ELV Nieuws

  Vertaal jij literaire teksten (zoals romans, gedichten, korte verhalen) uit het Engels of heb je interesse om je te ontwikkelen tot literair vertaler? Lijkt het je interessant om met een groep en onder professionele begeleiding te werken aan een vertaling van Lot van Bryan Washington, die daadwerkelijk gepubliceerd wordt? Meld je dan aan voor dit vertaalproject. Aanmelden kan tot en met 15 december 2021.

 • Terugkijken: panelgesprek 'Diversifying literary translation' (ESLT Summer School 2021)

  09 september 2021 - ELV Nieuws

  Woensdag 8 september gingen vertalers BJ Epstein, Canan Marasligil and Gitanjali Patel onder leiding van moderator Daniel Hahn in gesprek over het vergroten van diversiteit in de wereld van het literair vertalen. Het (Engelstalige) panelgesprek is terug te kijken voor wie het gemist heeft.

 • Inschrijvingen geopend voor online ELV-lezingen

  02 september 2021 - ELV Nieuws

  Dit najaar, van 14 september t/m 2 november, organiseert het ELV een reeks openbare lezingen. Je kunt je nu voor één of meerdere van deze online lezingen inschrijven. Sprekers zijn Maaike van Rijn (14 september), Rolf Erdorf (28 september), Désirée Schyns (5 oktober), Rokus Hofstede (12 oktober), Elies Smeyers (19 oktober), Yra van Dijk (26 oktober) en Abdelkader Benali (2 november).

 • Bijwerken profielen Vertalersbestand niet mogelijk op dinsdag 31 augustus

  30 augustus 2021 - ELV Nieuws

  Vanaf maandagavond 30 augustus (17.30) tot en met dinsdag 31 augustus kunnen vertalers hun profiel in het Vertalersbestand tijdelijk niet bijwerken. Vanwege werkzaamheden aan onze website worden wijzigingen die op deze datum op de site worden gemaakt niet opgeslagen. Na 31 augustus moet alles weer als vanouds werken.

 • Volg dit najaar diverse online lezingen van het ELV

  19 augustus 2021 - ELV Nieuws

  Dit najaar organiseert het ELV weer verschillende online cursussen. Maar liefst zeven lezingen van experts zullen niet alleen voor de toegelaten cursisten, maar voor iedereen die geïnteresseerd is te volgen zijn. Sprekers zijn onder meer Rokus Hofstede, Désirée Schyns en Abdelkader Benali. 

 • In gesprek over het literair vertaalvak tijdens de Taalunie Zomercursus Nederlands 2021

  10 augustus 2021 - ELV Nieuws

  Afgelopen maandag gaf het ELV een online workshop tijdens de Taalunie Zomercursus Nederlands. De achttien cursisten uit het traject zakelijk en literair vertalen leerden wat er zoal komt kijken bij een loopbaan als literair vertaler uit het Nederlands en hoe het ELV beginnend vertalers daarin kan ondersteunen.