Nieuws | Evenementen

 • Verslag ELV studiemiddag ‘Gelijke kansen voor iedereen?’

  23 mei 2024 - Evenementen

  Voor wie is het werkveld toegankelijk, en voor wie is het moeilijker om literair vertaler te zijn of worden? Die vragen stonden centraal tijdens de studiemiddag 17 april in Utrecht. Laura Molenaar doet verslag.

 • Programma studiemiddag 'Gelijke kansen voor iedereen?' bekend

  19 maart 2024 - Evenementen

  Op woensdag 17 april 2024 organiseert het ELV, in samenwerking met de KU Leuven en de Universiteit Utrecht, een studiemiddag rond de toegankelijkheid van het werkveld. Het programma is nu bekend. Lees verder voor meer informatie en aanmelding.

 • Call for papers: Internationale conferentie BELTRANS

  11 maart 2024 - Evenementen

  In het kader van het BELTRANS-project zal er op 28 en 29 november een internationale conferentie plaatsvinden rondom het thema 'Boek vertalingen in meertalige staten'. Voor de conferentie is een oproep voor papers uitgeschreven. Deadline 1 april. Lees verder voor meer informatie over de conferentie en het indienen van een paper.

 • Studiemiddag: Kansen voor iedereen? De toegang tot het werkveld voor vertalers

  29 januari 2024 - Evenementen

  Op woensdag 17 april 2024 organiseert het ELV, in samenwerking met de KU Leuven en de Universiteit Utrecht, een studiemiddag rond de toegankelijkheid van het werkveld. Lees verder voor praktische informatie en aanmelding.

 • Sprekers evenement Hij/zij/hen/huh? Gender in boekvertalingen bekend

  07 december 2023 - Evenementen

  Studenten van de masteropleidingen Redacteur/Editor en Vertalen organiseren op 12 december 2023 in VOX-POP Amsterdam het evenement Hij/zij/hen/huh? Gender in boekvertalingen. Gisteren maakten zij de sprekers en het programma bekend. Uitgever Daphne de Heer, vertaler Francesca Sfondrini en vertaalwetenschapper dr. Gys-Walt van Egdom zullen aanschuiven bij het gesprek over gender in boekvertalingen. Effie Ophelders zal de avond afsluiten met een spoken word-optreden.

 • Nederland Vertaalt organiseert Vertaaldag 2023

  24 oktober 2023 - Evenementen

  Op zaterdag 18 november 2023 vindt in De Nieuwe Liefde in Amsterdam de Vertaaldag plaats van Nederland Vertaalt. De dag is bestemd voor iedere taal- en vertaalgeïnteresseerde. Het programma bestaat uit vertaalwerkgroepen en een lezingenprogramma. Lees verder voor meer informatie.

 • Studiemiddag: De vertaler als professional

  12 oktober 2023 - Evenementen

  Op 14 november 2023 organiseert het ELV een studiemiddag in de Bibliotheek Utrecht genaamd 'De vertaler als professional'. Tijdens het programma worden de thema's professionalisering en zichtbaarheid van meerdere kanten belicht. Lees verder voor informatie over het programma..

 • Programma Literaire Vertaaldagen 2023 bekend

  21 september 2023 - Evenementen

  Op vrijdag 8 en zaterdag 9 december 2023 vindt in Amsterdam de 24ste editie van de Literaire Vertaaldagen plaats. Twee dagen vol workshops en lezingen over het literair vertaalvak. Het programma is bekend en de inschrijving is nu geopend.

 • Online studiemiddag - De vertaler als ambassadeur

  14 september 2023 - Evenementen

  Op 5 oktober organiseren wij een online studiemiddag voor vertalers uit het Nederlands rondom het thema De vertaler als ambassadeur. Literair vertalers dragen bij aan interculturele overdracht en vertolken daarbij vaak een ambassadeursrol. Hoe dat in zijn werk gaat, en hoe jij als literair vertaler in die rol kunt groeien, dat (en meer) valt te leren tijdens deze studiemiddag. Lees verder voor het programma en de wijze van aanmelding.

 • Literaire Vertaaldagen 2023

  24 juli 2023 - Evenementen

  Op vrijdag 8 en zaterdag 9 december 2023 zal in respectievelijk de Rode Hoed en het Amsterdams Lyceum in Amsterdam de 24ste editie van de Literaire Vertaaldagen plaatsvinden.